Nieuws

Mail&Win: eetbare wenskaarten!

Geplaatst op: 01-04-2018

Bloomyourmessage_nieuwsbericht_250x613Het is lente! Alles gaat weer groeien en bloeien!!! Wat een feestje om buiten te genieten van al dat verse groen, het vrolijke gezang van de vogels en de zon die zich steeds vaker laat zien. Maar de natuur kan ook binnen in je brievenbus of etui tot leven komen. Echt? Kijk maar!

Kaarten om op te eten

BLOOM heeft een nieuwe kaartenlijn op de markt gebracht. Een serie eetbare wenskaarten van gerecycled papier met 6 verschillende groente-/kruidenzaadjes erin verstopt! Met deze nieuwe bloeikaarten plant je lekkere tomaten, wortelen en rucola. Ook zijn er kaarten met kruidige tijm, basilicum en citroenmelisse.

Het Rotterdamse ontwerperstrio BLOOM wil met haar duurzame producten de afvalberg helpen te verkleinen. Dus gooi de kaarten en potloden van BLOOM na gebruik niet bij het oud papier of in de vuilnisbak, maar plant ze in de aarde voor een vrolijke bloem, een vers kruid of een lekkere groente. Nieuwsgierig? Kijk dit filmpje om te zien hoe het werkt.

BLOOM: bloeikaarten & potloden die graag een plantje willen zijn! Met onze duurzame producten willen we helpen de afvalberg te verkleinen.

Mail&Win-actie

Hier worden wij nou blij van! Jij ook? Doe dan snel mee met onze nieuwe Mail&Win-actie (van 1 april tot 1 juni 2018). Vegakids mag maar liefst 3 sets van 6 eetbare wenskaarten met envelop weggeven, inclusief een bloeipotlood naar keuze!

LAAT JE BOODSCHAP BLOEIEN!

» Laat een berichtje achter

De allereerste Nationale Week Zonder Vlees. Doe je mee?

Geplaatst op: 12-02-2018

NWZV_drieluik_250x775Het is bijna zover. Maandag 5 maart start voor de allereerste keer in Nederland de Nationale Week Zonder Vlees! Deze week is in het leven geroepen door Isabel Boerdam (27). Een vrolijke smulpaap die op haar negende vegetariër werd en nu een echte vegetarische foodexpert is. In 2013 richtte ze het Food & Lifestyle blog De Hippe Vegetariër op en een paar jaar later verscheen haar gelijknamige boek. Vorig jaar besloot ze dat het tijd werd voor meer…

Tijd voor de Nationale Week Zonder Vlees! De week wordt (financieel) gesteund door een lange lijst van bedrijven uit de foodsector. ‘Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Iedereen die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten bespaart maar liefst: 7 maanden douchewater, 111 kilometer autorijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom.’

Tip je ouders!

Heb je zin om mee te doen? Tip je ouders en schrijf je in met het hele gezin! Iedereen die zich inschrijft, ontvangt gratis het Week Zonder Vlees-magazine (zolang de voorraad strekt per post, daarna digitaal). Hierin vind je inspiratie om zeven dagen te genieten; met recepten, interviews, groenteweetjes, kooktips en meer.

Veel mensen hebben vooroordelen over vegetarisch eten: het is saai, smakeloos of ingewikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat proberen en proeven leidt tot geloven. Want vegetarisch eten is juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk! Iedereen die meedoet met de Nationale Week Zonder Vlees zal na deze zeven dagen makkelijker zijn weg vinden in de vegetarische en plantaardige keuken.

Tip je leraar/docent!

Je kunt ook met je hele klas meedoen! ‘We hebben een speciaal lespakket ontwikkeld voor basis- en middelbare scholen waarin je wordt uitgedaagd met elkaar na te denken over wat gezonde, duurzame voeding is.’ Dus tip je leraar/docent, want alle klassen die meedoen ontvangen een leuke, gezonde, eetbare verrassing!

» Laat een berichtje achter

Finale Lekkerste Vega Kookboek en Mail&Win!

Geplaatst op: 08-02-2018

FinalistenDe finaleweken van de verkiezing Lekkerste Vega Kookboek 2017 zijn in volle gang, maar oh wat jammer dat het boek Gezond vegetarisch koken voor kids, van de Engelse kookboekenschrijfster Nicola Graimes, de finale niet heeft bereikt. Maar niet getreurd, je kunt het boek alsnog winnen!

Floris de Graad (directeur Vegetariërsbond): We begonnen in 2013 met 13 kookboeken, nu zitten we al op 41. Vegetarisch eten neemt toe, dat zie je niet alleen aan de planken vol kookboeken, maar ook aan grote producenten die steeds meer producten vegetarisch maken.

Maar liefst 41 vegetarische kookboeken deden mee aan de verkiezing, waaronder twee boeken speciaal voor kinderen en hun ouders. Niet alleen Gezond vegetarisch koken voor kids, maar ook Vegetarisch koken voor baby’s en peuters zat in de race.

Opvolger van Chef het Samen met Tomaat?

In de finale staan drie prachtige boeken die kans maken op de titel Lekkerste Vega Kookboek 2017: Dagen zonder Vlees, het nieuwe kookboek, Honger! en Wereldgerechten. De keus is aan jou! Stemmen kan tot eind februari. Welk boek wordt de opvolger van Chef het Samen met Tomaat (2016) van onze groentevrienden Keet Smakelijk? Vorig jaar wonnen ze én werd het boek ook nog eens uitgeroepen tot beste kinderkookboek van de wereld!!!

Mail&Win-actie

Vegakids mag van Veltman Uitgevers een exemplaar weggeven van Gezond vegetarisch koken voor kids! Wat je daarvoor moet doen zie je in de Mail&Win-actie van 8 februari tot en met 15 maart 2018!

GVKV_drieluik_landscape_650

 

» Laat een berichtje achter

Groep 8 brengt vleesconsumptie Veendam omlaag

Geplaatst op: 29-06-2017

Mgr.Bekkersschool_Veendam_250x122Een plakje ham op je brood, een biefstukje bij de avondmaaltijd. Leerlingen van de Mgr. Bekkersschool in Veendam zijn geschrokken hoe vervuilend het eten van vlees is. Ze willen zo veel mogelijk mensen hiervan op de hoogte stellen.

Hallo, het gaat hier wel om onze toekomst.

Een e-mail van de secretaresse van de hoofdredactie. Of deze verslaggever scholiere Noah van der Pol even wil bellen, want ze heeft belangrijk nieuws voor de krant. ,,En ze heeft al eerder gebeld’’, staat er bij. Noah blijkt leerling in groep 8b van de Mgr. Bekkersschool in Veendam te zijn. Ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen, zoveel is duidelijk. En dus staat de verslaggever maandagmorgen voor een muisstille klas vol ernstig kijkende kinderen. Alsof ze zeggen willen: hallo, het gaat hier wel om onze toekomst.

Aardrijkskundeproject

Het kwam zo. De leerlingen hebben tijdens de aardrijkskundeles een project gedaan over hun ecologische voetafdruk, oftewel de ruimte die je als mens in beslag neemt voor je voeding, reizen, de spullen die je gebruikt et cetera. Daar zijn de kinderen dermate van geschrokken, dat ze er eigenhandig een vervolg aan willen geven.

Nu moeten zo veel mogelijk mensen weten dat ze minder vlees moeten eten. Want vooral dat vlees eten maakt onze voetafdruk zo groot, hebben de kinderen ontdekt. Voor al het veevoer voor kippen, koeien en varkens is ruimte nodig om het te verbouwen en water, heel veel water. Als ieder mens net zo leeft als de gemiddelde Nederlander, hebben we zes aardbollen nodig. En we hebben maar één aarde.

Doorzetters

En zo gingen de leerlingen bellen met het Jeugdjournaal, met de Veendammer en met deze krant, Dagblad van het Noorden. Toen er niet werd teruggebeld, nog maar eens. Want als je iets wilt bereiken, moet je doorzetten, is een belangrijk uitgangspunt van de katholieke Bekkersschool.

Juf Erna Woltinge is er beduusd van. Dat leerlingen projectmatig en zelfstandig moeten leren werken, is zo langzamerhand wel ingeburgerd. Maar nu hebben de kinderen het heft helemaal in handen genomen, nadat stagiair meester Tijmen hen een eindje op weg hielp. ,,Ik hoef bijna niets te doen’’, bekent juf Erna. ,,Ze doen alles zelf. Ik krijg er kippenvel van, zo trots ben ik op deze groep.’’

Water besparen door minder vlees

Het project over de ecologische voetafdruk verliep aanvankelijk redelijk voorspelbaar, een beetje gezapig eigenlijk. Ze zochten uit hoeveel water je bespaart als je dagelijks een paar minuten minder doucht. ,,Dat helpt toch bijna niets’’, zuchtte Noah aan het eind van de les. De vraag bleef hangen en juf Erna kwam er de volgende keer op terug. Noah had in een artikel gelezen hoe ontzettend veel water het kost om een stukje vlees op je bord te krijgen. Laten we maar eens kijken hoeveel water je kunt besparen door minder vlees te eten, hield ze de klas voor.

Zo kreeg het project een nieuwe wending. Er zijn 4 miljoen runderen, 104 miljoen kippen en 12 miljoen varkens in Nederland. Het voer daarvoor kan echt niet alleen uit Nederland komen. Pepijn heeft ontdekt dat daarvoor sojaplantages in Latijns-Amerika nodig zijn en dat er tropische regenwouden gekapt worden om ruimte te maken voor die plantages. ,,Daardoor gaan er ook weer dieren dood.’’

Duizelingwekkende cijfers

Voor het vlees eten moeten sowieso heel veel dieren voortijdig het leven laten. Thomas heeft met zijn groepje becijferd dat de 11 miljoen Belgen op een gemiddelde dag ruim 15.000 varkens verorberen, bijna 325.000 kippen, ruim 15.000 ander gevogelte, 286.000 vissen, 1845 koeien en kalfjes, 2400 schapen en bijna 9000 konijnen. In de klas hangt nu een grote poster met deze en andere duizelingwekkende cijfers.

Helemaal vegetarisch worden, hoeft niet, luidt de boodschap. Begin met een vleesloos dagje per maand. Want een dagje vleesconsumptie in Nederland kost 22,5 miljard liter water, dus je bespaart al heel wat als heel Nederland een dag per maand geen vlees eet.

Vleesloze dag

Verander de wereld, begin bij je zelf, luidt het parool. Dus is de vleesconsumptie in twintig gezinnen in en rond Veendam de afgelopen weken al aardig omlaag gegaan. Het kostte Pepijn wat moeite zijn zus tot af en toe een vegetarische maaltijd te bewegen, want ,,zij is verslaafd aan vlees’’.

De ouders van Sjoerd waren meteen enthousiast en voerden wekelijks een vleesloze dag in. Bij Youri thuis kwam er al een dag per week geen vlees op tafel. ,,Nu hebben we dat twee dagen per week, mijn ouders vonden het heel schokkend wat we hebben uitgezocht.’’ Bij veel kinderen komt er een maaltijdsalade op tafel op zo’n vleesloze dag.

Haar 20 pupillen zijn nu zo zelfstandig, die kunnen met gemak de wijde wereld van het voortgezet onderwijs in, concludeert juf Erna. Eerst is het tijd voor iets vrolijks, de traditionele musical waarmee groep 8 afscheid neemt van de school. ,,Maar we zullen daarbij ook even aandacht vragen voor de maandelijkse vleesloze dag’’, belooft juf Erna.

Hilbrand Polman is verslaggever in het mooie Noord-Drenthe. Hij volgt Tynaarlo op de voet en ook de andere gemeenten in het gebied. Het onderwijs is ook zijn aandachtsgebied.

» Laat een berichtje achter

Gezocht voor interview

Geplaatst op: 15-11-2016

Ben je (recent) vegetariër geworden en heb je met je keuze het hele gezin aangestoken? Met andere woorden, dankzij jou eten ze nu allemaal geen vlees meer? Dan zijn we op zoek naar jou voor een interview in het Nederlandse ouderblad: Naar school.

Ben je tussen de 6 en 12 jaar oud en vind je het leuk om met je ouders en broers/zussen geïnterviewd en gefotografeerd te worden? Stuur dan een e-mail naar Suzanne Bergman: bergmanteksten@gmail.com.

Met je keuze aanzetten tot verandering, omdat je duurzamer, bewuster of gezonder wilt leven!

» Laat een berichtje achter

 
Contact - Over Vegakids

2014-2018 © Vegakids.nl