Groep 8 brengt vleesconsumptie Veendam omlaag

Geplaatst op: 29-06-2017

Mgr.Bekkersschool_Veendam_250x122Een plakje ham op je brood, een biefstukje bij de avondmaaltijd. Leerlingen van de Mgr. Bekkersschool in Veendam zijn geschrokken hoe vervuilend het eten van vlees is. Ze willen zo veel mogelijk mensen hiervan op de hoogte stellen.

Hallo, het gaat hier wel om onze toekomst.

Een e-mail van de secretaresse van de hoofdredactie. Of deze verslaggever scholiere Noah van der Pol even wil bellen, want ze heeft belangrijk nieuws voor de krant. ,,En ze heeft al eerder gebeld’’, staat er bij. Noah blijkt leerling in groep 8b van de Mgr. Bekkersschool in Veendam te zijn. Ze laat zich niet met een kluitje in het riet sturen, zoveel is duidelijk. En dus staat de verslaggever maandagmorgen voor een muisstille klas vol ernstig kijkende kinderen. Alsof ze zeggen willen: hallo, het gaat hier wel om onze toekomst.

Aardrijkskundeproject

Het kwam zo. De leerlingen hebben tijdens de aardrijkskundeles een project gedaan over hun ecologische voetafdruk, oftewel de ruimte die je als mens in beslag neemt voor je voeding, reizen, de spullen die je gebruikt et cetera. Daar zijn de kinderen dermate van geschrokken, dat ze er eigenhandig een vervolg aan willen geven.

Nu moeten zo veel mogelijk mensen weten dat ze minder vlees moeten eten. Want vooral dat vlees eten maakt onze voetafdruk zo groot, hebben de kinderen ontdekt. Voor al het veevoer voor kippen, koeien en varkens is ruimte nodig om het te verbouwen en water, heel veel water. Als ieder mens net zo leeft als de gemiddelde Nederlander, hebben we zes aardbollen nodig. En we hebben maar één aarde.

Doorzetters

En zo gingen de leerlingen bellen met het Jeugdjournaal, met de Veendammer en met deze krant, Dagblad van het Noorden. Toen er niet werd teruggebeld, nog maar eens. Want als je iets wilt bereiken, moet je doorzetten, is een belangrijk uitgangspunt van de katholieke Bekkersschool.

Juf Erna Woltinge is er beduusd van. Dat leerlingen projectmatig en zelfstandig moeten leren werken, is zo langzamerhand wel ingeburgerd. Maar nu hebben de kinderen het heft helemaal in handen genomen, nadat stagiair meester Tijmen hen een eindje op weg hielp. ,,Ik hoef bijna niets te doen’’, bekent juf Erna. ,,Ze doen alles zelf. Ik krijg er kippenvel van, zo trots ben ik op deze groep.’’

Water besparen door minder vlees

Het project over de ecologische voetafdruk verliep aanvankelijk redelijk voorspelbaar, een beetje gezapig eigenlijk. Ze zochten uit hoeveel water je bespaart als je dagelijks een paar minuten minder doucht. ,,Dat helpt toch bijna niets’’, zuchtte Noah aan het eind van de les. De vraag bleef hangen en juf Erna kwam er de volgende keer op terug. Noah had in een artikel gelezen hoe ontzettend veel water het kost om een stukje vlees op je bord te krijgen. Laten we maar eens kijken hoeveel water je kunt besparen door minder vlees te eten, hield ze de klas voor.

Zo kreeg het project een nieuwe wending. Er zijn 4 miljoen runderen, 104 miljoen kippen en 12 miljoen varkens in Nederland. Het voer daarvoor kan echt niet alleen uit Nederland komen. Pepijn heeft ontdekt dat daarvoor sojaplantages in Latijns-Amerika nodig zijn en dat er tropische regenwouden gekapt worden om ruimte te maken voor die plantages. ,,Daardoor gaan er ook weer dieren dood.’’

Duizelingwekkende cijfers

Voor het vlees eten moeten sowieso heel veel dieren voortijdig het leven laten. Thomas heeft met zijn groepje becijferd dat de 11 miljoen Belgen op een gemiddelde dag ruim 15.000 varkens verorberen, bijna 325.000 kippen, ruim 15.000 ander gevogelte, 286.000 vissen, 1845 koeien en kalfjes, 2400 schapen en bijna 9000 konijnen. In de klas hangt nu een grote poster met deze en andere duizelingwekkende cijfers.

Helemaal vegetarisch worden, hoeft niet, luidt de boodschap. Begin met een vleesloos dagje per maand. Want een dagje vleesconsumptie in Nederland kost 22,5 miljard liter water, dus je bespaart al heel wat als heel Nederland een dag per maand geen vlees eet.

Vleesloze dag

Verander de wereld, begin bij je zelf, luidt het parool. Dus is de vleesconsumptie in twintig gezinnen in en rond Veendam de afgelopen weken al aardig omlaag gegaan. Het kostte Pepijn wat moeite zijn zus tot af en toe een vegetarische maaltijd te bewegen, want ,,zij is verslaafd aan vlees’’.

De ouders van Sjoerd waren meteen enthousiast en voerden wekelijks een vleesloze dag in. Bij Youri thuis kwam er al een dag per week geen vlees op tafel. ,,Nu hebben we dat twee dagen per week, mijn ouders vonden het heel schokkend wat we hebben uitgezocht.’’ Bij veel kinderen komt er een maaltijdsalade op tafel op zo’n vleesloze dag.

Haar 20 pupillen zijn nu zo zelfstandig, die kunnen met gemak de wijde wereld van het voortgezet onderwijs in, concludeert juf Erna. Eerst is het tijd voor iets vrolijks, de traditionele musical waarmee groep 8 afscheid neemt van de school. ,,Maar we zullen daarbij ook even aandacht vragen voor de maandelijkse vleesloze dag’’, belooft juf Erna.

Hilbrand Polman is verslaggever in het mooie Noord-Drenthe. Hij volgt Tynaarlo op de voet en ook de andere gemeenten in het gebied. Het onderwijs is ook zijn aandachtsgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 
Contact - Over Vegakids

2014-2018 © Vegakids.nl